KATOLSKE OVERGREB
AF PER HOLM KNUDSEN - PSYKOTERAPEUT & SEXOLOG

PER HOLM KNUDSEN - PSYKOTERAPEUT & SEXOLOGEt par katolikker har bebrejdet mig, at jeg har skrevet mindre pænt om f.eks. Leslie O. Dorn, som de har haft som en god præst, så her er et læserbrev fra maj 2002 til Kristeligt Dagblad i anledning af de mange afsløringer af katolske præsters seksuelle overgreb på børn rundt om i verden.

I et debatindlæg den 2. maj 2002 kritiserer den katolske præst David Vincent Nielsen i Kristeligt Dagblad, at der ikke er kød nok på påstandene om katolske præsters overgreb på børn i Danmark. Det er jo velkendt at ofre for seksuelle overgreb mange gange har meget, meget svært ved at stå frem og fortælle om overgrebene, og derfor er det osse svært at få kød nok på sagerne.

Men lad mig som ex-katolik fortælle om mine oplevelser med to katolske præster fra min barndom.

Katolikker går jo til skrifte og skrifter en lang række påduttede synder, bl.a. var det i min barndom forbudt at onanere, og det skulle så skriftes, hvis man m/k osse dengang jævnligt faldt for fristelsen. Pastor King fra Sct. Knud Lavard kirken i Lyngby havde en udsøgt fornøjelse i at bore i netop denne synds (onaniens) omfang, hvor ofte, hvordan, på hvilken måde, hvor henne, med hvem og hvordan igen osv. Ingen andre synder havde en så udtalt stor interesse for pastor King som netop ublufærdighed, og jeg følte til sidst min blufærdighed så groft krænket, at jeg var nødt til at skifte til en anden præst, der så til gengæld aldrig udviste denne groft krænkende interesse for mit sexliv.

Da jeg senere kom på det jesuitiske Niels Steensens gymnasium, havde jeg det uheld at få pastor Leslie O. Dorn i matematik. Ud over hans meget sadistiske afstraffelsesmetoder i klassen, hvor han hamrede den skarpe side af en stor trælinial ned i elevens håndflade flere gange, havde han osse den udsøgte fornøjelse ved den mindste anledning at få eleverne, som dengang kun var drenge, ned i sin celle. Der sad han så på sin seng, og man fik så valget mellem at tage bukserne af og lægge sig over hans skød på sengen og blive slået i den bare ende med en gummisål - eller at skrive urimeligt mange sætninger ofte 1000 om, at dette og hint måtte man ikke gøre. Da jeg havde lugtet lunten og havde hørt fra andre drenge, hvad der kunne foregå, valgte jeg altid de 1000 sætninger, andre var langt mindre heldige, og jeg forstår godt, at de ikke ønsker at stå frem med deres oplevelser i dag.

Med venlig hilsen

PER HOLM KNUDSEN
PSYKOTERAPEUT & SEXOLOG
Tommesensvej 2
DK 8450 Hammel
Tlf. (+45) 53 63 20 03

 

Katolske præster

Sakset fra Politiken - klik på billedet for at se det større


4.450 præster i USA mistænkt for pædofili

Katolske præsters seksuelle overgreb mod børn i USA er blevet kortlagt.
Inden for de seneste 50 år har der været 6.700 tilfælde af pædofili.
Men ikke alle sager er kommet frem, mener ofrenes netværk.

Flere end 4000 amerikanske præster blev i årene 1950 til 2000 beskyldt for seksuelle overgreb mod børn, fremgår det af en undersøgelse, som Den Amerikanske Konference af Katolske Biskopper har gennemført. Det oplyser fjernsynsstationen CNN.

Undersøgelsen, der offentliggøres 27. februar, viser, at i alt 4.450 præster har været genstand for 11.000 anklager om seksuelle overgreb mod børn.

Der var substans i ca. 6.700 af de 11.000 anklager. 1000 af anklagerne viste sig ikke at have hold i virkeligheden, mens 3.300 sager ikke blev genstand for en tilbundsgående undersøgelse, fordi den pågældende præst i mellemtiden var død.

Mange skjulte sager
David Clohessy, Formanden for et netværk af personer, der har været udsat for overgreb af præster, siger, at han tror, omfanget af det seksuelle misbrug er endnu større. Mange sager er aldrig kommet frem, mener han.

Formanden for Den Amerikanske Konference af Katolske Biskopper siger, at han ikke har set rapporten i sin helhed, men at den umiddelbart ser sober ud. Han betragter undersøgelsen som et vigtigt skridt i opgøret med fortiden.

Sakset fra Politiken (17. feb 2004)


CNN: Draft survey: 4,450 priests accused of sex abuse (17. feb 2004)

Her skilter kirken ligefrem med det
Klik på billedet for at se det størrePræster anklaget for omfattende misbrug af børn
Dublins katolske præster er mistænkte for at have misbrugt mere end 350 børn siden 1940. (Politiken 9. marts 2006)


Paven dækkede over misbrug af børn
En BBC-dokumentar kom i aftes med hårde beskyldninger mod paven. Tv-programmet sætter pave Benedikt XVI i forbindelse med mørklægning af pædofilisager mod katolske præster.

Ifølge den britiske tv-kanal er paven indblandet i et systematisk forsøg på at dække over katolske præsters misbrug af børn.

Hemmeligt dokument
Paven skulle nemlig gennem 20 år have stået for håndhævelsen af et hemmeligt dokument fra 1962, der angiveligt opfordrer til hemmeligholdelse af håndteringen af sager, hvor børn er blevet misbrugt af katolske biskopper.

Pave Benedikt, der dengang var kardinal med det borgerlige navn Joseph Ratzinger, stod netop for håndhævelsen af dette dokument, før han blev pave.

Fyret mand hjælper BBC
Dokumentet, som det hele drejer sig om, er oversat fra latin af fader Tom Doyle. Han er tidligere blevet fyret fra Vatikanet, angiveligt for at kritisere pavestatens håndtering af sager om misbrug af børn.

Dokumentet tolket forkert
Den katolske kirke svarer BBC's beskyldninger med, at tv-dokumentaren tolker dokumentet forkert, og at det ikke handler om misbrug af børn, men om misbrug af skriftestolen.

- Det er forkert, fordi programmet mistolker to Vatikan-dokumenter og bruger dem fuldstændig vildledende for at sætte paven i forbindelse med uhyrligt misbrug af børn, siger ærkebiskoppen af Birmingham, Vincent Nichols.
(DR 2. oktober 2006) (Søg på nettet på "pope Benedict + abuse")
Spil: Hjælp den katolske kirke med at dække over pædofile præster.
Operation: Pedopriest
En sortklædt mand går igennem et lokale. Han støder ind i en lille figur, et barn, som han først aer på hovedet og derefter voldtager. En kvinde står i nærheden og ser bestyrtet ud.
Men hvordan forhindrer man nu bedst, at hun ringer til politiet og afslører den sortklædtes ugerning?


Præster og nonner misbrugte skolebørn
Ny rapport fortæller om irske præster og nonner, der terroriserede tusinder af børn ved at tæve, voldtage og ydmyge dem. (Politiken 20.05.2009)


Irish church knew abuse 'endemic'
An inquiry into child abuse at Catholic institutions in Ireland has found church leaders knew that sexual abuse was "endemic" in boys' institutions. (BBC 20.05.2009)


Commission to Inquire into Child Abuse


Rapport: Biskopper skjulte seksuelle overgreb mod børn
Irske biskopper har i årtier set den anden vej og fortiet misbrug af børn.
En 720-siders rapport fra det irske justitsministerium dokumenterer, at forskellige ærkebiskopper i den irske hovedstad Dublin har dækket over utallige sager om seksuelle overgreb på børn begået af katolske præster i perioden 1975-2004.
Biskopperne valgte at prioritere kirkens gode ry og rygte frem for at afsløre præsternes krænkende adfærd. (Politiken 26.11.2009)


Jesuitter undskylder tysk misbrugsskandale
Chefen for de tyske jesuitter siger undskyld til de over 22 personer, der som børn i 1970'erne og 80'erne blev misbrugt af to præster på jesuitiske skoler. (Information/ritzau/dpa 01.02.2010)


Dansk biskop tav om overgreb på børn
(Politiken 18.03.2010)


Katolsk præst: Flere tilfælde af sex-misbrug i Danmark
(Politiken 30.03.2010)


Den katolske kirke i Danmark: Der kommer flere sager
(Politiken 30.03.2010)


En dreng bliver misbrugt (Information 06.04.2011)
Frederik Roed fortæller i en ny bog om en præsts overgreb og om den danske katolske kirkes bestræbelser på at neddysse sagen.
Frederik Roed: Messedreng. 325 s. Ill. 249 kr. People’s Press


Ny rapport: Katolske præster misbrugte børn seksuelt
Regler for at undgå misbrug af børn har ikke haft effekt, konkluderer rapport. (Politiken 14.07.2011)


Tusinder af børn er misbrugt af hollandske præster
En uafhængig undersøgelse fastslår omfattende misbrug i Hollands katolske kirke. (Politiken 16.12.2011)


250 overgreb koster katolsk præst kjolen og seks år i fængsel
En katolsk tysk præst er blevet dømt for at have begået 250 overgreb. Han indrømmer overgreb på tre drenge. (Politiken 27.01.2012)


Tusindvis af børn blev misbrugt af katolske præster i Australien
Kommission afdækker omfattende seksuelt misbrugt i den katolske kirke i Australien.
Pigerne var i gennemsnit 10,5 år og drengene 11,6 år.
4.444 børn menes at være blevet misbrugt seksuelt i årene mellem 1980 og 2015 af personer med tilknytning til den australske katolske kirke. (Politiken 06.02.2017)


Advokat: 547 drenge blev misbrugt på tysk katolsk skole
Mindst 547 drenge blev seksuelt misbrugt på en tysk katolsk korskole fra 1945 frem til begyndelsen af 1990'erne.
Det viser en endelig undersøgelsesrapport, som blev offentliggjort tirsdag.
Ulrich Weber, en advokat, som havde fået til opgave at undersøge skandalen, siger, at ofrene, som blev udnyttet af præster og lærere på katedralskolen i Regensburg, har kaldt deres tid på skolen for 'et fængselsophold, et helvede og en koncentrationslejr. (Politiken 18.07.2017)


Flere tusinde gejstlige har begået overgreb mod børn i den katolske kirke i Frankrig siden 1950

Flere tusinde præster og andre gejstlige i den katolske kirke i Frankrig har siden 1950 begået overgreb mod børn.

Sådan lyder konklusionen af en uafhængig kommissionsundersøgelse, som i 2018 blev sat i værk for at undersøge omfanget af pædofili i den katolske kirke i Frankrig.

På tirsdag udkommer rapporten, men få dage forud for udgivelsen letter formanden for kommissionen Jean-Marc Sauve på låget for resultaterne af arbejdet over for nyhedsbureauet AFP.

Ifølge ham har undersøgelsen fundet frem til mellem 2.900 og 3.200 personer, som kommissionen mener har begået seksuelle overgreb mod børn.

- Det er tale om et minimumsestimat, siger han til AFP.

Jean-Marc Sauve har ifølge CNN tidligere udtalt, at det er meget muligt, at der er mere end 10.000 ofre i sagerne.

Undersøgelsen blev sat i værk af den katolske kirke i Frankrig efter en række skandaler om overgreb.

(Christian Holm, dr.dk, 03.10.2021)


Præsten lurede på pigerne, da de var i bad. (Niels Steensens Gymnasium)

En ansat præst på en skole på Østerbro i København har i flere tilfælde kigget på og berørt piger, der gik på skolen. Han er senere blevet idømt bødestraf for fire blufærdighedskrænkelser.

På Niels Steensens Grundskole og Gymnasium på Østerbro i København har en katolsk præst, der var ansat på skolen, krænket flere elever i perioden 2016-2017. Præsten skulle have luret på pigerne fra 9. klasse, mens de var i bad på en lejrtur.

I 2017 blev skolens ledelse advaret om medarbejderen, men nu stiller flere tidligere tilknyttede til skolen spørgsmålstegn ved kommunikationen omkring sagen.

Præsten lurede på pigerne, da de var i bad. Nu stilles der spørgsmålstegn ved skolens håndtering af sagen

(Femina 20.02.2023)


Til hovedsiden psyx.dk

Til PSYKE & SEX DEBAT

PER HOLM KNUDSEN PSYKOTERAPEUT & SEXOLOG

Ekstra interne søgeord: katolikker, den katolske kirke, pædofil, pædofili, børnelokker, børnelokkere, overgreb, sexmisbrug, misbrug, paven
Sidst opdateret 3. marts 2023 Email til Webmaster Klik her!


 
FORSIDE | SEXOLOGISK KLINIK - MIDTJYLLAND | PER HOLM KNUDSEN | PSYKOTERAPI & SEXOLOGI | PARTERAPI | PSYKE & SEX | PSYKE & SEX DEBAT | PSYKE & SEX's SPØRGEHJØRNE | Biblioteket | Dansk Forening for Klinisk Sexologi | Foreningen af Professionelle Psykoterapeuter