Munkeparakitter i Bruxelles

 

Munkeparakit

 

Munkeparakitter (Myiopsitta monachus), der naturligt hører til i Sydamerika nemlig Argentina og Brasilien, er undsluppet eller sat ud adskillige steder i Europa og U.S.A. I Bruxelles i Belgien bor der således flere kolonier. Man har kendskab til tre reder i kommunen Uccle og fire i kommunen Ixelles.

Munkeparakitterne 28 - 30 cm. lange og er karakteristiske med deres stærkt grønne ryg og hoved og grå bug. På vingerne er de primære fjer blå.

De har en karakteristisk høj og larmende skræppen i retning af "eeeh-eeeh". Du kan høre lyden her Lyd, hvis du har Real Audio - ellers kan du hente programmet her. Lyden er hentet her fra denne QuakerVille-webside.

Historien om parakitterne i Bruxelles - som jeg har fået den fortalt - er, at en dyrehandler i 1974 gik konkurs og i stedet for at aflive de 12 par munkeparakitter han havde, satte han dem ud. Og de trives tilsyneladende i Bruxelles, og man regner nu med, at der er ca. 60 munkeeparakitter.

 

Place Guy d'Arezzo (Uccle)

To reder findes på Place Guy d'Arezzo en rundkørsel med en plads i midten omkranset af træer. Rederne er anbragt på toppen af elmaster og flettet ind i ledningerne. De består af små kviste kunstfærdigt sat sammen og den største med ca. 20 redehuller (september 1999). Reden er altså en en koloni af reder. I september 1999 talte jeg på samme tidspunkt 20 fugle ved den største rede.

Den mindste af rederne havde i september 1999 et redehul. I stormene i slutningen af 1999 eller begyndelsen af 2000 blæste reden ned. Men ihærdige nybyggere har igen lavet på en ny rede, som i september 2000 havde tre redehuller.

Største rede

Største rede

Største rede, close up

Parakit ved reden

Klik på billederne og se dem i større format

Største rede 10/99

Parakitter ved reden 10/99

Kort Ixelles

Klik på billederne og se dem i større format

Parakitter ved reden 9/99

Parakitter ved reden 9/99

Parakitter ved reden 10/99

Parakitter ved reden 10/99

Klik på billederne og se dem i større format

Ny rede 1999

Ny rede 1999

Ny rede 1999

Ny rede 1999

Død nybygger 1999

Klik på billederne og se dem i større format

Tenboschparken (Ixelles)

I Tenboschparken er der en rede, der er afbragt på siden af et højt træ og det har ikke været muligt for mig at se hvor mange redehuller der er, men formentligt er der 7-9 stykker. Reden er flettet ind i en vedbend, der gror op ad træet. 

Rede TP 9/99

Egen reklame i parken

Rede TP 10/99

Klik på billederne og se dem i større format

Mere om munkeparakitter

Hvis du vil læse mere om munkeparakitter så findes der et par større sider i U.S.A. om fritlevende munkeparakitter, der har kolonier der. Siderne har litteraturhenvisninger og en del links.

Aves - Bruxelles

(Aves - Société ornithologique)

APN - Papageien vor der Haustür

Monk (Quaker) Parakeets in North America

Feral Monk Parakeets (Quaker Parakeets) in North America

HYDE PARK PARAKEETS (Myiopsitta monachus)

THE MONK PARAKEET (Bridgeport Uni.)

Monk Parakeets in the U.S. Today

QuakerVille

Welcome to Stanley's QuakerVille

Erik's Monk Parakeet Page

Kathleen Carr: Monk Parakeet Project

The Quaker (Monk) Parakeet Page

THE NEST a quaker parakeet page

Myiopsitta monachus

Papegøjer truer Madrids økosystem - nu skal flere tusinde slås ihjel (2019)

 

engelsk

france

Litteratur:
De Schaetzen, R., and J. P. Jacob. 1985. Installation d'une colonie de Perriches Jeune-veuve (Myiopsitta monachus) a Bruxelles.
Aves 22: 127-130.

Etude de la population de Perriche jeune-veuve (Myiopsitta monachus) à Bruxelles, par Anne Weiserbs (a.weiserbs@skynet.be) et Jean-Paul Jacob (jp-jacob@infonie.be), in AVES, vol 36 n°4, juin 2000
Résumé / Summary.

Per Holm Knudsen
Tommesensvej 2
DK 8450 Hammel
Denmark
Tel: (+45) 86 96 20 03
Mobil: (+45) 53 63 20 03
E-mail:
Klik her!

Hammel (hvor jeg bor) ynder at beskrive sig som uglernes by. Jeg synes nu det er Allikernes by - vi har mange af dem. Og jeg synes de ser rigtigt hyggelige ud som de sidder og flyver rundt omkring - altid to og to.

© Fotos er private og det er tilladt at nedtage og at anvende billedet til ikke-kommercielt brug. Anden brug kræver min skriftlige tilladelse. © Per Holm Knudsen

Home | Per Holm Knudsen | Index | PSYKE & SEX | Credits

 

Sidst opdateret
17. oktober 2019

Email til Webmaster
Klik her!